SDKÚ-DS navrhuje zrušiť trojmesačnú lehotu pre živnostníkov

18.02.2013 Bratislava

Bratislava 18. februára (TASR) - Nezamestnaní, ktorí si chcú založiť živnosť a dostať príspevok na podnikanie, by už nemali v budúcnosti ostať v evidencii úradov práce minimálne tri mesiace tak, ako to platí teraz. Predpokladá to novela zákona o službách zamestnanosti, ktorú na marcovú parlamentnú schôdzu predkladá opozičná SDKÚ-DS.

"Chceme zrušiť túto čakaciu lehotu, aby ľudia nemuseli čakať na úradoch práce, pričom majú už živnostenský podnikateľský zámer, keď chcú podnikať, byť aktívni a zamestnávať svojich ľudí. Potrebujeme takýchto ľudí podporiť a robiť všetko preto, aby sme podporovali aktivitu, a nie ich demotivovali," podčiarkol dnes na brífingu strany jej podpredseda Ivan Štefanec.

Návrh zmeny počíta s tým, že trojmesačná čakacia lehota sa zruší, čo umožní čakateľom začať podnikať skôr ako v súčasnosti. Zároveň sa predpokladá, že by sa skrátením čakacej lehoty navýšil príspevok na živnosť o dávku v nezamestnanosti, a to maximálne do výšky troch mesiacov. V praxi by tak nezamestnaný evidovaný na úrade práce napríklad po dobu jedného mesiaca po založení živnosti získal k príspevku na podnikanie aj dávku v nezamestnanosti za dva mesiace.

"To má nulový dopad na štátny rozpočet, respektíve až pozitívny, nakoľko sa ušetria vyplácané prostriedky na podporu v nezamestnanosti a ich časť sa dá ako podpora podnikania," ocenil návrh člen tímu SDKÚ-DS pre podporu živnostníkov Peter Slávik.

"Nevidím žiadne logické dôvody, prečo by tento návrh nemali podporovať tí, ktorým záleží na rozvoji Slovenska. Toto nie je politický návrh, to je návrh založený na zdravom rozume," dodal Štefanec na margo návrhu.
 

Vyberte región